Over merken

Een merk biedt een oneindig verlengbaar alleenrecht

benelux

Merkbescherming binnen de Benelux kan worden bekomen op grond van het Benelux-Verdrag voor de Intellectuele Eigendom. Bescherming verkrijgt men in principe door het eerste depot van het merk gevolgd door inschrijving van het merk in het Benelux Merken register.

buiten de benelux

Buiten de Benelux kan u bescherming voor uw merk bekomen, en dit vaak via verschillende wegen:

Inschrijving als Gemeenschapsmerk

Een efficiënte merkenregistratie voor de Europese regio wordt geboden door het gemeenschapsmerk. Door middel van één depot kan een inschrijving verkregen worden dat geldig is in alle landen van de Europese Unie.

Nadat een merk is gedeponeerd wordt bij het Europees Merkenbureau een onderzoek verricht naar identieke en overeenstemmende merken. De resultaten van dat onderzoek zijn echter niet bindend.

Ook als er bezwarende depots en inschrijvingen gevonden worden, kan de deposant er desondanks voor kiezen om zijn merk te laten inschrijven. Het Bureau mag merken wel weigeren. Indien het Bureau geen bezwaar tegen inschrijving heeft wordt het merk gepubliceerd. Derden kunnen tot maximaal drie maanden na de publicatiedatum oppositie tegen de merkaanvrage indienen. Een registratie als Gemeenschapsmerk is tien jaar geldig en kan telkens met een periode van tien jaar worden verlengd.

Nationale inschrijving in het buitenland

Een merk kan ook per land, zij het binnen de Europese Unie of daarbuiten, nationaal worden ingeschreven. De inschrijvingsprocedure en beschermingsomvang verschillen per land. In de meeste landen kan de inschrijving van een merk worden geweigerd. Bijvoorbeeld omdat het conflicteert met een eerder ingeschreven merk. In veel landen wordt na de beoordeling het merk gepubliceerd alvorens het wordt ingeschreven.

Na deze publicatie krijgen derden gedurende een bepaalde termijn de gelegenheid om bezwaar te maken. In het algemeen zijn merkinschrijvingen tien jaar geldig en kunnen met een periode van tien jaar worden verlengd.

Internationale inschrijving

Op basis van een Benelux inschrijving kan een merk in het internationale register worden ingeschreven.

Het internationale register laat merkbescherming toe in vele landen zoals hieronder opgesomd, doch lang niet in alle landen, zoals uit de lijst hieronder blijkt:

Albanië, Algerije, Antigua and Barbuda, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, Bahrein, Bhutan, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Bulgarije, China, Cuba, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Europese Unie, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Iran, Italië, Japan, Kazakstan, Kenia, Kirgizië, Kroatië, Lesotho, Letland, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Macedonië, Maleisië, Marokko, Monaco, Moldavië, Mongolië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nederlandse Antillen, Noord Korea, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Oman, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Siërra Leone, Singapore Slovenië, Slowakije, Soedan, Spanje, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Tsjechië, Turkije, Turkmenistan, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Vietnam, Wit-Rusland, IJsland, Zambia, Zweden, Zwitserland en Zuid Korea.

De deposant dient aan te geven in welke landen hij bescherming wenst. Het is mogelijk de inschrijving in een later stadium uit te breiden naar andere landen.

Het Internationale Merkenbureau kan een merk niet weigeren maar na inschrijving mogen de officiële instanties van de gekozen landen gedurende een bepaalde termijn tot weigering overgaan. Tegen deze weigering is verweer mogelijk.

Een internationale merkenregistratie is tien jaar geldig en kan steeds met een periode van 10 jaar worden verlengd.

Prioriteit

Indien u binnen de zes maanden na eerste merkdepot ook merkbescherming wenst in het buitenland, dan kan u die bekomen met behoud van de depotdatum van dit eerste depot.

T 03 230 30 60

octrooien patents
  • Europese octrooigemachtigden
  • Belgische octrooigemachtigden
  • Benelux merken & modellen gemachtigden
  • EU merken & modellen gemachtigden
Kaart België
  • Antwerpen
  • Gent
  • Kortrijk
  • Hasselt
  • Vilvoorde